Hoe kan ik zelf mijn afvoer ontstoppen?

Een verstopte afvoer kan een grote ergernis zijn. Het kan leiden tot stank, overstromingen en zelfs schade aan je huis als het niet snel wordt verholpen. Gelukkig zijn er enkele stappen die je zelf kunt ondernemen om je afvoer te ontstoppen voordat je een professional inschakelt. Hier zijn een paar handige tips en tricks:

  • Gebruik een ontstopper: Een ontstopper, ook wel bekend als een plopper, is een handig hulpmiddel om kleine verstoppingen te verhelpen. Plaats de ontstopper over de afvoer en druk krachtig naar beneden en trek dan snel omhoog. Herhaal dit een paar keer om de verstopping los te maken. Zorg ervoor dat er genoeg water in de gootsteen staat om een goede afdichting te creëren.
  • Maak gebruik van een ontstoppingsmiddel: Ontstoppingsmiddelen, verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten, kunnen effectief zijn bij het oplossen van lichte verstoppingen. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig en laat het middel voldoende tijd inwerken voordat je water door de afvoer spoelt.
  • Verwijder de zwanenhals: De zwanenhals, het gebogen stuk pijp onder de gootsteen, is vaak een plek waar verstoppingen zich ophopen. Plaats een emmer onder de zwanenhals om water op te vangen en draai dan de moeren aan beide kanten van de zwanenhals los. Verwijder de zwanenhals en maak deze grondig schoon met een borstel. Spoel de pijp daarna goed door voordat je hem weer terugplaatst.
  • Gebruik een ontstoppingsveer: Als de verstopping dieper in de afvoer zit, kan een ontstoppingsveer van pas komen. Voer de veer voorzichtig in de afvoer en draai aan de hendel terwijl je langzaam naar voren duwt. De veer zal obstakels doorbreken en de verstopping losmaken. Wees voorzichtig om de afvoer niet te beschadigen.
  • Voorkom toekomstige verstoppingen: Om te voorkomen dat je afvoer in de toekomst opnieuw verstopt raakt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Giet bijvoorbeeld eens per maand een mengsel van warm water en azijn door de afvoer om ophopingen van vet en zeepresten te voorkomen.

Hoewel deze tips vaak effectief zijn bij het oplossen van kleine verstoppingen, kunnen ernstigere verstoppingen professionele hulp vereisen. Bij Riool Ontstoppen Haarlem beschikken we over de expertise en apparatuur om zelfs de moeilijkste verstoppingen aan te pakken. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen als je hulp nodig hebt bij het ontstoppen van je afvoer. We staan klaar om je te helpen!